Blij dat ik glij, Raalte On Ice, eindelijk!

Blog:  door Sonja Veneman

Schaatsen, hoe Sallands is dat? Maar het kan niet vaak op natuurijs. Wat ik me ervan herinner.. dat als het dan toch een week lang goed vroor en de Drostenkampvijvers als veilig werden gemarkeerd, ging ik dan toch met mijn houtjes op pad. Iedere keer weer die ellendige dingen rechttrekken, dus echt hard vooruit ging het niet.

 Een uurtje of anderhalf want dan voelde ik mijn oren en tenen niet meer en dan vond ik het wel weer welletjes.
De snijdende wind, het toch niet zo perfecte ijs maar het begon altijd zo te kriebelen dat ik gewoon wel moest.
Ook een heel eind fietsen met klasgenootjes naar De IJsbaan tussen Raalte, aan de rand van Raalte-Zuid.
Altijd gezellig, dat zeker. Maar vorig jaar kon het maar welgeteld een dag, en dat is jammer voor de liefhebber natuurlijk.
Dus waarom niet een ijsbaan realiseren, weliswaar geen natuurijs maar door middel van vriesmachines, zodat het iedere dag kan in de vakantie? Het kan, maar kost veel geld. Een goed idee, daar begint het mee.

Een aantal enthousiastelingen hebben het dan toch gewaagd, en met steun van lokale overheid en ondernemers hebben ze het voorelkaar gekregen, een heuse ijsbaan middenin het centrum. Koek en zopie erbij. Helemaal gezellig.

Genoeg vertier in en om de baan

Er worden veel evenementen rondom het ijs georganiseerd, zoals een curling-competitie voor bedrijven en verenigingen. Er is geregeld live-muziek en DJ’s en om niets te missen wordt gebruik gemaakt van live-stream camera’s zodat alles te volgen is.
Zeker leuk voor het winkelend publiek om te komen kijken. Het hoort gewoon bij winter en kerst. Het programma is goed gevuld. Ook scholen mogen gebruik maken van de baan tijdens speciale ochtenden, zodat leerlingen de kans krijgen om te schaatsen met de klas, begeleid door de eigen leerkracht.

Ik spreek diverse vrijwilligers, van penningmeester tot ijsmeester en ze zijn trots op het resultaat.
Er is heel wat werk verzet om dit voorelkaar te krijgen. Niet alleen de baan, maar ook beveiliging, verwarming, horeca, EHBO, elektra, toiletvoorzieningen, alles moet tot in de puntjes zijn uitgewerkt en getest en dat is hard werken met z’n allen. Maar de ijsbaan ziet er piekfijn uit en veel kinderen zijn de baan uitgebreid aan het testen en inrijden.

Er zijn enkele regels natuurlijk voor als je de baan op wilt. Aangeraden wordt om handschoenen te dragen.
Eigen schaatsen kunnen schade aanrichten aan het ijs dus die zijn verboden. Daar kan ik me iets bij voorstellen en die boots zitten wel fijn stevig om te enkels, wel zo prettig lijkt mij. Vallen doe je geheid een paar keer. Schaatsen zijn bij de dagprijs van € 6 inbegrepen.

Vallen en opstaan

Kinderen kunnen gebruik maken van glijhulpen in de vorm van zeehonden en rendieren op het ijs.
Ik spreek een paar kinderen en die zijn er blij mee. Er is ook ruimte genoeg en er wordt wel rekening gehouden met de kleintjes. Omdat ik geen buitenmens ben, duik ik lekker even het schaatscafé in. Het is behaaglijk warm hier en een fijn uitzicht zo op de baan. Een en ander is mooi aangekleed in kerstsfeer en er is natuurlijk koek en zopie.

Raalte On Ice is nog tot 7 januari geopend dus er is nog tijd zat voor een bezoekje. Dit mag wat mij betreft ieder jaar gebeuren. Bevorderend voor de Raalterse gezelligheid en levendigheid en ik proost met mijn warme chocolademelk en ik kom zeker terug om te schaatsen en het mee te maken hier!

 

IJsbaan vooraanzicht      Raalter On Ice schaatscafé

Raalte On Ice is te volgen via www.raalteonice.nl en Facebook. Ook via RTVRaalte.nl zijn video beelden van de ijsbaan te zien, foto’s, vlogs, interviews met gasten en organisatie en updates.

 

 

 

 

About Sonja Veneman

Sonja Veneman
Verslaggeefster Radio/TV. Redactie -Webcontentmedewerker/PR

Reageren

je emailadres wordt niet gepubliceerd. *

*

*

code