Buschauffeur Derk Kruitbosch neemt als Sinterklaas afscheid van Buslijn Raalte-Wijhe

Door Sonja Veneman

De laatste dienst en dan op 5 december afscheid nemen, gekleed als Sinterklaas. Dat vond Derk Kruitbosch wel een ludiek idee om op zijn carrière als vrijwillig buschauffeur af te sluiten. Sinds de oprichting van de buurtbuslijn Raalte-Wijhe in 2010 is hij zeer actief geweest. Hij had dit nog graag jaren doorgedaan, maar wie als vrijwilliger-chauffeur van een buurtbus de leeftijd van 75 jaar bereikt, mag niet meer als chauffeur op de buurtbus. Ook al doe je het nog goed en vind je het nog steeds leuk. Heel jammer, zo vindt ook Derk.

Aansluitend aan zijn laatste dienst werd hij op station Wijhe, opgewacht door zijn partner, hun kinderen, belangstellenden en veel van de vrijwillige chauffeurs van de buurtbus. Zijn vrouw Dinie werd in de bloemetjes gezet en Derk ontving een attentie als dank voor zijn inzet. Daarna nog even een drankje in “De Slinger” aan de Langstraat.
Hij trekt zijn pak uit en zodra ik vraag waar hij is gebleven, grapt hij: Wie zoek je? en blijkt hij naast me aan tafel te hebben plaatsgenomen. Genietend van de mensen om hem heen, familie, collega’s en bekenden. De anecdotes komen vanzelf bovendrijven. Hij vertelt over een trouwe passagier die wekelijks flink wat kilo’s aan boodschappen mee moest sjouwen de bus in en hem hiervoor standaard een fooi wilde geven. “Dat hoefde natuurlijk niet, want ik deed het graag”, was Derk’s antwoord. Ook op de vraag hoe het gesteld was met het contact met jongeren in de bus had hij een geruststellend antwoord. “Nooit veel gedoe gehad, en er was er niet eentje die opstond.”

Ik kijk naar een man met een rustige, vriendelijke uitstraling, dus niemand die daar een verkeerd woord tegen zegt, zo schat ik in. Ook nog erg kwiek dus hij gaat zich niet vervelen. “Ik heb mijn groente- en bloementuin, ik wandel graag en blijf nog actief op de rolstoeltaxibus, dus ik ben niet helemaal weg hoor, grapt Derk.

Derk reed jaren wekelijks op dinsdagmorgen en de donderdagavond zijn drie ritjes op de buurtbus van Wijhe naar Raalte en terug. Daarnaast was hij altijd beschikbaar als oproep voor de versterkingsbus of per toerbeurt op de zaterdag/vrijdag. Hij heeft al die zeven jaren schadevrij gereden en heeft zijn passagiers altijd veilig op hun bestemming weten te brengen. In deze zeven jaren heeft hij ruim 1.500 uur doorgebracht in de buurtbus; reed hij ongeveer 500 diensten van 3 uur en daarbij legde hij ruim 60.000 kilometer af.

Gedurende zijn diensten heeft Derk zo’n 16.000 passagiers vervoerd. Zijn vrouw Dinie als steun op het thuisfront.
Zij hoorde vele verhalen over zijn reizen en passagiers maar heeft nu meer tijd om met haar man te genieten samen. Dinie heeft gisteren 40 plakken speculaas ingepakt voor de laatste reizigers. “Het was snel op natuurlijk, vooral de scholieren waren er snel bij.” In het eetcafé is het nog lang gezellig en we proosten met z’n allen op gezondheid, de buurtbus en de toekomst. Ietsje rustiger voor Derk maar helemaal weg gaat hij dus niet.
Hij heeft het als dankbaar werk gevonden en dat blijft het. Want zonder chauffeur, kuj nie riej’n.

 

 

image002 JvAf-20171205-0008

 

 

 

Reageren

je emailadres wordt niet gepubliceerd. *

*

*

code