Buurtbemiddeling, een burenruzie voorkomen is beter dan genezen

Buren, die hebben we allemaal. Een goede buur is soms beter dan een verre vriend, zegt men zo gemakkelijk.  Zo kun je nog eens iets voor elkaar betekenen en veel mensen vinden het bijdragen aan het leefbaarheidsgevoel in de wijk.
Maar stel, een hele dag blaffende hond, lawaai op de trap of de radio staat altijd zo hard dat het vervelend wordt? Is het eigen irritatie en een kwestie van leven en laten leven of is het probleem zo groot dat het er over hebben geen oplossing biedt, of erger, een burenruzie.Ik kijk met verbazing naar programma’s als “De Rijdende Rechter” Dan hebben we het over situaties waarin er van normaal spreekcontact geen sprake meer is en er een derde partij moet komen die uitspraak doet. Erg vervelend als het zo uit de hand loopt en je dit kunt voorkomen door eerder een goed gesprek te hebben. Te beginnen met gezond verstand en wat achtergrondkennis?

Buurtbemiddeling Raalte/ Deventer/ Olst-Wijhe zegt hierover: “Vaak zit er meer problematiek achter, bijvoorbeeld veel stress door financiële zorgen, gezondheidsproblemen,  waardoor sommige mensen niet meer rustig kunnen reageren. ”

Is het contact open, dan kun je rustig zelf iets aankaarten, maar als mensen elkaar niet goed genoeg kennen wordt het lastig. Want hoe vertel je op een nette manier dat je last hebt van iemand zijn gedrag, en het graag anders wil? Niemand wil gedoe en iedereen wil gewoon fijn leven met en naast elkaar.
Zodat je op de koffie kunt en iets voor elkaar kunt betekenen.

Mocht een eerste gesprek over een klacht niet tot een oplossing leiden, kun je ervoor kiezen om buurtbemiddeling in te inschakelen.

Vrijwillige medemenselijke buurtbemiddelaars
Een onpartijdige tussenpersoon die hiervoor goed getraind is, de vrijwillig buurtbemiddelaar, gaat op een integere manier met beide partijen in gesprek en daarna samen om tafel. Er wordt geen uitspraak gedaan als zijnde de Rijdende Rechter maar onderling op een prettige en respectvolle manier naar elkaar geluisterd. De vrijwilliger bewaakt dit, zodat de sfeer tijdens het gesprek goed blijft. De buren gaan samen op zoek naar een oplossing waar ze samen achterstaan; de bemiddelaar ondersteunt hierbij.

Buurtbemiddelaars zijn mede-inwoners van de gemeente en zij kunnen goed aanvoelen wat nodig is.
Op een respectvolle manier, en er wordt niets opgelegd.

Meerwaarde
Buurtbemiddeling is laagdrempelig, onafhankelijk en belangeloos. “We willen bewoners graag duidelijk maken dat we een heel toegankelijke en ‘veilige’ ondersteuning zijn; niet zwaar, of ingewikkeld, juist heel dichtbij de bewoners zelf”. Maar heel begrijpelijk dat mensen het spannend vinden om een stap te zetten naar derden én naar de buren zelf, als onvrede al een tijdje bestaat.  Vaak wachten ze daarom te lang met stappen zetten,
Het is de bedoeling vooraf het gesprek met buren eerst zélf aan te gaan en dit kan spannend zijn.
Buurtbemiddeling kan hierin ook adviseren door bijvoorbeeld tips te geven hóe je iets zegt.

Landelijk werd Maar liefst 70% van de aangemelde zaken goed opgelost in 2017. 2564 getrainde bemiddelaars hielpen vorig jaar ruim 50.000 mensen bij het oplossen van burenconflicten. Dat is een topje van de ijsberg van het totaal aantal overlastzaken. Want niet iedereen vindt nog zijn weg naar buurtbemiddeling.

Verloop Buurtbemiddeling Raalte
Team Raalte, met momenteel 8 bemiddelaars, is in april 2017 gestart en wordt gesteund door Gemeente, politie en woningbouwcorporatie Salland Wonen. Het team is tevreden en enthousiast over het verloop van het eerste jaar.

Het aantal meldingen en de resultaten liggen in lijn met de verwachtingen. Medio 2018 wil Buurtbemiddeling Raalte met 10 vrijwilligers sterk inzetbaar zijn in de gemeente Raalte. Daarom is het Raalter- team nog op zoek naar een vrouwelijke bemiddelaar. Vrijwilligers worden goed getraind, alvorens ze aan de slag gaan. Met interessante vervolgtrainingen en avonden waarbij je van elkaars ervaringen kunt leren.

Komende zondag hebben wij in de uitzending van Rondom Raalte Bert Bruil te gast, vrijwilliger van Buurtbemiddeling Raalte. Hij vertelt o.a. over zijn eigen ervaringen  en hoe dit ontvangen wordt bij buurtbewoners. Wilt u meer weten over buurtbemiddeling of heeft u interesse om zelf vrijwilliger  te worden? Meldt u zich dan aan via

www.buurtbemiddeling-raalte.nl
www.buurtbemiddelingdeventer.nl
www.buurtbemiddelingolstwijhe.nl

About Sonja Veneman

Sonja Veneman
Verslaggeefster Radio/TV. Redactie -Webcontentmedewerker/PR

Reageren

je emailadres wordt niet gepubliceerd. *

*

*

code