Laatste nieuws:

Carmel College scholiere Puck Koning wint Overijsselse Debat Award

Door Sonja Veneman

Nuchter en ook wel trots, Puck straalt van alle aandacht. Onverwacht maar verdiend gewonnen. “Het is leuk om te doen en het ging ook echt wel goed, “ zegt ze. “Maar niet gemakkelijk hoor, want de anderen waren ook erg goed en natuurlijk was ik ook wel een beetje zenuwachtig.” Dat viel me echt niet op, want zo stellig en rustig als Puck haar standpunten verdedigt, daar kunnen anderen best wat van opsteken, vind ik. Ook spreek ik enkele andere debaters, die vanuit diverse scholen komen uit de regio, zoals Nijverdal, Almelo en Enschede. Leerlingen hebben zelfs spandoeken gemaakt om spreekhelden en heldinnen aan te moedigen. Bij rake uitspraken klinkt er dan ook gejuich in de zaal.

Ieder jaar mogen leerlingen van diverse Overijsselse scholen deelnemen aan debatlessen, verzorgd door Provincie Overijssel. Ze leren goed argumenteren en presenteren. Een aantal leerlingen zijn via prefinales hiervoor geselecteerd en mogen vandaag het geleerde in praktijk brengen. Na een aantal debatrondes levert dit een winnaar op.
Ook wordt er nog een speechronde gehouden en wordt er een publieksprijs uitgereikt. Uiteindelijk gaan er dus drie leerlingen met een prijs naar huis.

De Statenzaal van de Provincie Overijssel biedt een geweldige locatie. En wat een talent. Wie weet zien we enkelen van hen terug in de Tweede Kamer later. Ook afgevaardigden van de Jongerenraad zijn aanwezig en benadrukken nogmaals het nut van de democratie en dat jongeren echt ambassadeurs zijn van deze tijd en hun stem moeten laten gelden. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.

De jury bestaat o.a. uit griffier René Wiggers, statenlid Hidde Heutink en de winnaar van 2016 Sander Teulen.  Ze gaan vooral letten op argumentatie en presentatie. In twee ronden wordt er vervolgens gedebatteerd over diverse stellingen. Ik zie een pittig heen-en-weer spelletje. De leerlingen nemen letterlijk geen blad voor de mond en tonen durf en overtuigingskracht. Heel wat anders dan toen ik zelf een jaar of zeventien was, bedenk ik me. Maar debatteren kun je leren. Het Carmel College heeft een groep die hierin leskrijgt en wekelijks oefent. “De leerlingen vinden het erg leuk en ook ik als docent geniet van het enthousiasme en de bevlogenheid van de scholieren,” vertelt docent Nederlands Joyce Bloo trots.

Trots, dat kunnen ze zeker zijn, blijkt niet alleen nu maar een paar uur later, want Puck wint als halve finalist van Jorgos, een pittige debater uit Hengelo. Het was echt niet eenvoudig want het lag in kwaliteit erg dicht bij elkaar. Medefinalist en dus tegenstander Jorgos overtuigde goed met zijn charisma en maakte zijn standpunten goed duidelijk en Puck zat erg goed op haar inhoud. Hiermee overtuigde ze uiteindelijk de jury.

Alle 10 finalisten ontvingen een attentie en de organisatie sprak van een feestje om naar te kijken en te luisteren. En wij zijn apetrots natuurlijk op onze winnares.

 

 

 

 

 

Aanstaande dinsdagavond is Puck te gast in onze uitzending van De Dinsdagavondploeg met Bryan en Ruben, luisteren dus!

 

 

About Sonja Veneman

Sonja Veneman
Verslaggeefster Radio/TV. Redactie -Webcontentmedewerker/PR

Reageren

je emailadres wordt niet gepubliceerd. *

*

*

code