De paden op, de lanen in met de SW4daagse

Door: Sonja Veneman

Wandelen, dat doen velen als hobby. Heerlijk de natuur in en frisse lucht opsnuiven. Met gloeiende wangen terugkomen en thuis opwarmen. Maar een vierdaagse lopen, dat is toch even iets anders.

De wandelvierdaagse die ik ieder jaar op school liep.. het roept herinneringen op. Het blikje 3ES-cola en de rol RANG of KING pepermuntjes die mijn moeder stiekem verstopte in mijn trainingsjasje. De zere voetjes maar toch doorgaan. En met de hele klas meebrullen:  Daar bovenop die berg, daar stond een stier, die dronk geen melk maar heineken-bier… en van je hela-hela-hela-hola-la-hoi!!

Nu.. jaren later, is dit evenement een begrip. De week van de herfstvakantie loopt de regio vol met professionele wandelaars uit alle delen van het land, maar ook kinderen en gezinnen met opa’s en oma’s. Voor ieder een passende afstand.

De herfstlucht, regen en wind, vallende bladeren en daarbij horende vergezichten en landschappen. Glooiingen, bossen, weidevelden, afgewisseld met stevig asfalt en de daarbij horende gezelligheid.

De Sallandse wandelvierdaagse,  de 10e editie alweer dit jaar. Ik spreek met wandelaars die allemaal goed voorbereid zijn en enthousiast, want de routes zijn goed aangegeven, de sfeer goed. Ik vroeg of het lopen in het najaar wel zo leuk is. “Juist daarom, vertelt voorzitter Chris de Bont bevlogen. We zijn gestart met het idee om eens te kijken of het te doen was en het eerste jaar met zo’n 1000 deelnemers. Nu, tien jaar later, mogen we 3500 wandelaars binnenhalen en staat de organisatie als een huis met welwillende sponsoren en 150 vrijwilligers die alles mogelijk maken.”

Ik spreek dus met een bevlogen man, die inderdaad een mooi evenement heeft weten te maken van een wandelevenement in onze streek. Waar we natuurlijk trots op mogen zijn.

Even binnengelopen bij het start- en eindpunt van de tocht, valt de bewegwijzering op, de professionele aankleding, merchandise. Ook een gezellige kinderhoek. Kinderen mogen tijdens de vierdaagse opdrachten doen waardoor het wat uitdagender voor ze is. In Ibiza-stijl dit jaar. Zomer in de herfst dus voor de jeugd.

Bij  een wandelvierdaagse schiet me nog iets te binnen.. uitvallers.. blaren.. wat kan het tegenvallen en hoe druk is het op de EHBO-post? Ik schuif aan bij een paar vrijwilligers en die maken wat mee deze week. Een wandelaar uit IJmuiden, met een ijszaak, die een dag moet afhaken vanwege de blaren maar wel gewoon in haar eigen zaak moet staan, op de blaren dus..

Ook preventief doen ze veel, voorbehandelen en tapen van voeten, zodat wandelaars door kunnen. Want het is toch een prestatie. Het gaat om het meemaken met elkaar. En iedere dag weer die sfeer en een vierdaagselied.. door de Roalter Jongs.

 

Wandelen door Salland

Zoveel te zien

Grazende koeien, kasteeltje of tien

Wind in je haren, het ruikt nog naar hooi

Wah zeggie? Wah kiekie? Wah mooi!

About Sonja Veneman

Sonja Veneman
Verslaggeefster Radio/TV. Redactie -Webcontentmedewerker/PR

Reageren

je emailadres wordt niet gepubliceerd. *

*

*

code