Laatste nieuws:

Kringlopen en retronostalgie kopen

Blog: door Sonja Veneman

Zonder mijn laptop ga ik de deur niet meer uit. Het is zowat een extra arm of been van me en zonder voelt dus gehandicapt. Om snel te kunnen tikken heb ook ik destijds typeles gehad.

Op een ouderwetse typemachine, met van die zware aanslagen.
Ik vond het toen ook maar een idioot idee dat ik op dat onmogelijke ding foutloos en 110 aanslagen per minuut zou kunnen halen.

Ik leende er een van familie en wat ik niet wilde.. dat gebeurde.. de koffer met daarin de zware typemachine gleed van mijn fiets af en .. kapot natuurlijk. Dat werd met bibberende knietjes naar mijn nicht.

Nu moest ik op school verder op een elektrische typemachine, gelukkig voorzien van correctielint. Met de hele klas tegelijk rammen in ons klasje. Natuurlijk haalde ik mijn 110 aanslagen per minuut en daar heb je je hele leven profijt van. Al ken ik mensen die het ook kunnen met twee vingers.

Ik bleef heimwee houden naar dat mooie retro-ding en hoopte er ooit een te vinden.

En ja hoor, bij Kringloop2Switch Raalte liep ik er tegenaan. Oud, verstoft en niet meer werkend. Het lint er nog in met de aanslagen zichtbaar. Ik vraag wat hij moet kosten. De prijs valt me mee. Het is in mijn ogen een collectorsitem. Blij als een kind begin ik te glimmen. Hij is van mij! Ik weet al waar ik hem ga neerzetten. In de woonkamer natuurlijk.

 

Voor een habbekrats

Op regenachtige middagen struin ik het liefst, het eerst langs de boeken- en platenafdeling.
Ik vergeet dan simpelweg de tijd. Tussen het oude vinyl, vind ik toch een mooie LP van Robert Long en Toon Hermans. Ik neem voor deze thuis op te zetten op een luie zondagochtend. Ook nog zomaar een DVD van de familie Knots. Die moeten mijn kinderen echt zien, iets met jeugdsentiment.

Nog steeds loop ik regelmatig binnen. En ik scoor altijd iets leuks. Misschien komt het wel omdat ik mezelf alle tijd gun om lekker te snuffelen.

Want daar is de kringloop voor bedoeld. Tweedehands spullen snuffelen voor nog een extra ronde. En wat is er mooier dan iets tegen te komen wat zo leuk past in je huis. Ik ben dus dol op de mix tussen modern en retro. En daar passen oude langspeelplaten dus ook bij. Kinderboeken van vroeger vind ik er terug en het boek van Ciske de Jongen, wilde ik gewoon hebben voor de heb. En het kost geen drol dus ik ga natuurlijk met een tas vol boeken en vintagevinyl naar huis.

Het mooiste van tweedehands is denk ik nog het verhaal erachter. Van die typemachine weet ik dat het uit een huis komt van een oudere dame, die er haar schoolverslagen op typte. Het ding ook overal mee naartoe verhuisde maar het stond op een gegeven moment maar te verstoffen.. en de kinderen hadden er niets mee. Ik ben er dubbel zo blij mee. En ook al typt het voor geen meter, het is een pronkstuk in mijn kamer, evenals de platenspeler. Lekker retro.

About Sonja Veneman

Sonja Veneman
Verslaggeefster Radio/TV. Redactie -Webcontentmedewerker/PR

Reageren

je emailadres wordt niet gepubliceerd. *

*

*

code