Sinterklaasgekte, Raalte is er klaar voor!

Door Sonja Veneman

Het is 10 november en ik doe al een paar maanden mijn uiterste best om de pepernoten te negeren, maar nu gaat het toch echt niet meer. De speculaas ruikt te lekker en ik moet nu alvast chocoladeletters inslaan anders mis ik delen van mijn gezin straks en wordt het gewoon allemaal de S van Sint.

Nostalgie, dat is wat het Sinterklaasfeest bij me oproept. Chocolademelk, kadootjes in de zak en liedjes zingen. Vol verwachting klopt ons hart, ja ook het mijne, want ik mag De Goedheiligman interviewen! En natuurlijk is dat spannend. Dieuwertje Blok doet het al jaren, en het is ieder jaar spannend maar of het in Raalte ook allemaal zo vlekkeloos zal verlopen, is afwachten. Ik weet dat De Sint bij Hotel de Zwaan wordt verwelkomd door onze burgemeester Dadema.  Nieuwsgierig als ik ben als reporter, wil ik ook weten wat de burgemeester op zijn verlanglijstje heeft staan, dus ik noteer het alvast op mijn goede-vragen-lijstje.

Het bordes bij Hotel de Zwaan, het roept herinneringen op. Ik als vijfjarige kleuter, samen met mijn moeder tussen vele kinderen en wachten en wachten, tot Hij komt, de lieve goede Sint.

In de menigte ben ik nog maar klein, kijk ik omhoog en zie ik lange jassen en vooral veel benen. Ik kijk om me heen, en… waar is mama??? Ik zoek en zoek maar vind haar niet en mijn hart begint niet sneller te bonzen van de spanning om Sinterklaas te zien maar raak toch echt in paniek omdat mama nergens te bekennen is. Ik heb geen polsbandje om met mobiel telefoonnummer want in 1980 bestaan die nog niet. Ik zie een politieagent op de hoek staan, want er is me wel geleerd dat als je iemand kwijt bent, je dan moet wenden tot oom agent.

Bibberend en huilend vertel ik dat ik “mmammmaaa, kkkwtijtt” ben. En de agent weet een oplossing. “Weet je wat, ik breng je naar boven, naar Sinterklaas en die roept je moeder wel even..”

Nou is me dat nogal wat, de trap omhoog, naar Sinterklaas en al die Pieten maar ik wil eigenlijk alleen nog maar naar mammmaaa!

Ik moet heel wat treden beklimmen met mijn kleine voetjes en eenmaal boven zie ik hoe hoog het is en wat is iedereen klein beneden! Ik krijg meteen pepernoten in mijn kleine handjes gestopt en Sinterklaas vraagt hoe mijn mama heet. Ik noem haar naam, stotterend en verlegen, tussen het pepernoten snoepen door. Mijn mama, die beneden al een hartverzakking krijgt, springen de tranen in de ogen en ze komt snel naar boven. Herenigd, blij en toch maar een bijzondere ervaring.

Ik hoop dat hij me nog kent, de lieve Sint. Ik raak tegenwoordig de weg niet meer kwijt want er is gelukkig Google Maps.

Tot snel Sinterklaas!!

 

Zaterdagmiddag  18 november               van 13:00 – 16:00 RTV Raalte’s Sinterklaasuitzending  in samenwerking met Scouting Miguel Pro Raalte

Met Bryan Woertman, Marco Soesman, Sonja Veneman, vlogpiet, wegwijspiet, vele anderen en natuurlijk De Sint

About Sonja Veneman

Sonja Veneman
Verslaggeefster Radio/TV. Redactie -Webcontentmedewerker/PR

1 Reactie

  1. Dag Sonja, wat een leuk stukje heb je geschreven! Heel herkenbaar ook, alleen zijn mijn herinneringen nog iets “ouder”…
    Wordt deze column een terugkerend fenomeen of weet je dat nog niet?
    Veel succes verder in elk geval!

    Groetjes,
    Bertha Nijkamp

Reageren

je emailadres wordt niet gepubliceerd. *

*

*

code