Voorstellingen THEATER Podum Heino

Op vrijdag 31 maart om 20.30 uur start de Toneelvoorstelling GIF (Poison) een toneelstuk geschreven door Lot Vekemans.

Zes jaar na hun scheiding ontmoeten een man en een vrouw elkaar voor het eerst weer, op de plaats waar hun enig kind begraven ligt. Hij woont in Frankrijk en heeft er een nieuw leven opgebouwd, zij is blijven wonen in hun huis en kan de gedachte aan een nieuw leven niet verdragen. Toeschouwers noemden de voorstelling ‘helend’.

Het toneelstuk is een groot succes in New York. De Amerikaanse première op 10 november in het Off-Broadway Beckett Theatre is met de hoogste aantallen sterren van zowel publiek als pers ontvangen. De belangstelling is overweldigend. „Voorafgaand aan de première hield ik een korte toespraak”, zegt Vekemans, „ik kon niet zeggen ‘a dream came true’, want van een New Yorkse première kun je niet dromen, dat gaat mijn voorstellingsvermogen te boven.”

Gif beleefde in 2009 de première bij NTGent in de regie van Johan Simons met Elsie de Brauw en Steven Van Watermeulen. Sindsdien is het in achttien landen opgevoerd en won het tal van prijzen. Vekemans heeft wel een verklaring voor het Amerikaanse succes: „Het stuk gaat over de verzoening van een man en een vrouw na de dood van hun kind. De eerste voorstelling voor vrienden en genodigden vond twee dagen na de verkiezingen plaats. Omdat de theaterwereld vooral Clinton-stemmers telt, voelde de overwinning van Trump voor velen als een persoonlijk verlies. Toeschouwers noemden de voorstelling ‘helend’.”

 

Reageren

je emailadres wordt niet gepubliceerd. *

*

*

code