Wie is de beste jonge debater van de provincie Overijssel 2017?

Vrijdag 8 december 2017 is de zevende editie van de Overijssel Debat Award in de Statenzaal van het provinciehuis in Zwolle. Na de prefinales in Hengelo, Zwolle, Almelo, Enschede, Nijverdal en Raalte gaan in deze finale de vier winnaars uit elke gemeente met elkaar de strijd aan om de titel ‘Beste scholierendebater provincie Overijssel 2017’. Voorafgaand aan de debatwedstrijd zal de vicevoorzitter van Provinciale Staten Anneke Beukers de deelnemers persoonlijk een paar tips aan de hand doen. Om 13.15 uur wordt de winnaar bekend gemaakt.Achtergrondinformatie

De Overijssel Debat Award wordt georganiseerd door de provincie Overijssel, de Jongerenraad Overijssel en het PiusX College Almelo. Zij vinden het belangrijk dat jongeren in een vroeg stadium kennismaken met de democratie in Nederland en de kunst van het debatteren. De presentatie is in handen van Kitty Walter (Provincie Overijssel) en de debatten worden geleid door Henk Wildeman (docent Nederlands en ervaren debater). Er worden vijf stellingen met actuele onderwerpen behandeld die door de politieke partijen van Provinciale Staten zijn voorgesteld.

 

De voorbereiding

De deelnemers hebben allemaal een workshop debatteren gevolgd. Daarnaast hebben de klassen van de deelnemers (in totaal bijna 1.400 leerlingen) een gastles op school gehad of een democratiespel in het provinciehuis in Zwolle of raadszaal in hun gemeente gespeeld.

 

Jury

Tijdens de Overijssel Debat Award worden de 20 leerlingen in vier debatrondes, een speechronde én de finaleronde beoordeeld door een deskundige jury. Deze jury bestaat uit de griffier van de provincie Overijssel Renée Wiggers (juryvoorzitter), Statenlid Hidde Heutink en de winnaar van de Overijssel Debat Award 2016, Sander Teune (Pieter Zandt College). Statenleden Marco van der Vegte en Fred Kerkhof jureren eveneens tijdens de eerste debatronde. Leden van de Jongerenraad Overijssel ondersteunen de jury.

 

Deelnemende scholen finale:

Zwolle              : JenaXL, Greijdanus College, Landstede

Almelo             : Het Noordik en ROC van Twente

Enschede        : Stedelijk Lyceum Kottenpark, Innova en Bonhoeffer College

Hengelo           : ROC van Twente, Bataafs Lyceum

Nijverdal          : CSG Reggesteyn

Raalte            : Carmel College Salland

Wij zijn natuurlijk aanwezig om de afgevaardigden uit Raalte te volgen en toe te juichen.
Het verslag van dit evenement volgt zsm op onze website.

 

Reageren

je emailadres wordt niet gepubliceerd. *

*

*

code